Eredetiségvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat célja továbbra is az, hogy használt gépjármű tulajdonos váltásakor a vevőnek lehetősége legyen meggyőződni a gépjármű „tisztaságáról”.

Ezért az eredetiségvizsgálatot mindig az adás-vételi szerződés elkészültét megelőzésen kell elvégeztetni, mielőtt az előtt, hogy a járművet véglegesen a nevünkre íratjuk.

A vizsgálatnak minden esetben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt technológia alapján kell történnie.

Elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt 1998-ban került bevezetésre a előzetes eredetiségvizsga. Az eredetiség vizsga 2004-től hatósági eljárás keretében működik. Az eredetiség vizsgálat bevezetését követően jelentősen visszaesett a gépjármű lopások száma hazánkban.

A vizsgálat rendkívüli nyugalmat biztosít mind a vevő, mind az eladó számára.

Az eredetiségvizsga meglétét szabályozó közúti nyilvántartásról szóló törvényt 2009-ben módosították. A módosítás szerint 2010 március 31-től megváltozik az eredetiség vizsga jelenlegi rendje. A módosítás, a kormány véleménye szerint, a hatósági ügyintézés egyszerűsítését és meggyorsítását kívánja szolgálni.

A változtatás lényege, hogy az eddigitől eltérően, a jövőben a vizsgaállomásoknak egységes adminisztratív és technológiai feltételeknek megfelelő eljárást kell alkalmazniuk. Az eredetiség vizsga díja pedig szabályozottan egységes, melytől eltérni nem lehet. Ez biztosítja a versenysemlegességet az eredetiség vizsga elvégzését gyakorló szakszervizek között.

Az egységes technológia egy egyforma szoftverben valósul meg, mely minden vizsgaállomás számára kötelező. Az eredetiség vizsga elvégzésére szakosodott szakszervizeknek pedig alapkövetelménye lesz a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, mint engedélyező hatósággal, megkötött érvényes hatósági szerződés. Az engedélyeknek, a központi szoftvernek és az új rendszernek köszönhetően az eredetiség vizsgálat vizsgáló állomásai közvetlen kapcsolatban lesznek a központi rendszerrel. Ezzel jelentősen egyszerűbbé válik az eredetiség vizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció. A eredetiség vizsga meglétét igazoló okmány bemutatása a gépjármű átírásnál tehát kötelező.

Kérjük minden esetben tiszta állapotban hozzák eredetiségvizsgára gépjárművüket!

Eredetiségvizsgálatok díjai:

Személygépkocsik előzetes eredetiség-ellenőrzéséért fizetendő díjak:

Kis kategória (1400 cm3 hengerűrtartalomig)

17.000 Ft

Közép kategória (1400 - 2000 cm3 hengerűrtartalomig)

18.500 Ft

Nagy kategória (2000 cm3 hengerűrtartalomtól)

20.000 Ft

 

 

Motorkerékpárok előzetes eredetiség-ellenőrzéséért fizetendő díjak:

500 cm3 hengerűrtartalomig

15.500 Ft

 

 

Tehergépkocsik előzetes eredetiség-ellenőrzéséért fizetendő díjak:

Kis tehergépkocsik (megengedett legnagyobb össztömeg 3,5 t-ig)

20.000 Ft

Pótkocsi eredetiség-ellenőrzéséért fizetendő díjak:

Könnyű pótkocsi (Utánfutó)

16.000 Ft

Meghatalmazás minta eredetiségvizsgálathoz:

A fájlokat megnyitni, az Adobe Reader nevű programmal tudja majd. A program letöltéséhez kérjük, kattintson az alábbi logóra: