Az alábbi klímarendszerrel kapcsolatos szolgáltatásokkal foglalkozunk:

  • Klímajavítás
  • Klímagáz töltés
  • Klímagáz lefejtés
  • Klímafertőtlenítés
  • Klímarendszer ellenőrzés
  • Klímakompresszor felújítás

Klímaberendezése miért csak rendszeres karbantartás mellett hűt igazán jól?

Az autók klímaberendezése az eltérő állítások ellenére sem karbantartásmentes. A tömlőkön és a tömlőillesztéseken keresztül – a „természetes párolgás” miatt – évente a hűtőközeg akár 10%-a is elpárologhat. Csökken a klímarendszer hatásfoka. Ezért a hűtőteljesítmény már viszonylag rövid idő elteltével is csökken.

autó szerviz - műszaki vizsga - futómű állítás

Miért kell nyáron is ügyelni a fagyállóra?

Noha a klímaberendezés és a motor-hűtőrendszer két egymástól különálló rendszer, mégis kölcsönösen befolyásolják egymást. Mivel a klímaberendezés üzemeltetése miatt a motor-hűtőrendszer plusz terhelésnek, nő a hűtővíz hőmérséklete. A hűtőfolyadékban lévő adalékok nem csak fagy ellen védenek, hanem megakadályozzák a motor túlhevülését is. A víz és a fagyálló helyes aránya 120°C fölé növeli a hűtőfolyadék forráspontját. Ez egy rendkívüli teljesítménytartalék. Ez főként nyáron fontos, ha a klímaberendezés és a hűtőrendszer a környezeti hőmérséklet és a hosszú vakációs utazások miatt nagy terhelésnek vannak kitéve. Ezért legjobb, ha a karbantartás során a hűtőfolyadékot is ellenőrizteti.

Miért takaríthat meg sok pénzt a rendszeres karbantartással?

A hűtőközegben lévő olaj keni a klímaberendezés kompresszorát. A hiányzó hűtőközeg ezzel mindig magába hordozza a kompresszor elégtelen kenésének kockázatát, ami a legrosszabb esetben, ennek a szerkezeti elemnek a teljes meghibásodását vonhatja maga után akár -200.000.- – 300.000.- forint feletti javítási költségekkel, ezen kívül a hűtőközeg hiánya növeli a benzinfogyasztást, mivel a kompresszornak gyakrabban és hosszabb ideig kell dolgoznia, hogy hűteni tudja az utasteret – ezeket a költségeket is megtakaríthatja. Figyelmükbe ajánljuk az UV színjelölő használatát, melynek lényege, hogy elősegíti a hibás klímarendszer tömítetlenségi hibáinak feltárását. Ezt az új klímagázzal egyszerre, kérés esetén tudjuk betölteni az automata klímatöltő berendezésünkkel.

Miért hordoz magában egészségügyi kockázatot a rosszul karbantartott klímaberendezés?

A klímaberendezés pollenszűrőjének nehéz dolga van: kiszűri a levegőből a port, a szennyeződéseket és a polleneket – az óránként akár 300 m3 kívülről beáramló levegőből is. így könnyen elképzelhető, hogy hozzávetőlegesen 1 év elteltével telítődik és cserére szorul. A rosszul karbantartott klímaberendezések elpárologtatója a szellőztetőrendszer részét képezi és az esetek nagy részében a műszerfal alatt, sötét és nyirkos környezetben helyezkedik el, a baktériumok, gombák és a mikroorganizmusok itt ideális élettérre találnak. A kórokozók ezután a szellőztetőrendszeren keresztül bejutnak a jármű utasterébe. érzékeny embereknél allergiás reakciókat váltanak ki – tüsszögést, köhögést és könnyező szemeket. Ezért ne várjon a karbantartással, míg a kellemetlen szagok drámai módon hívják fel figyelmét az egészségét fenyegető veszélyekre. Hisz már az elpárologtató rendszeres fertőtlenítése is megoldja a problémát: tartósan elpusztít minden kórokozót, a klímaberendezés pedig továbbra sem veszélyezteti egészségét.

Miért hordoz magában egészségügyi kockázatot a rosszul karbantartott klímaberendezés?

Ha az autóban hőség van, hamarabb elfáradunk, emellett csökken a reakcióképesség a koncentráció és a balesetek veszélye is jelentősen nő. Ekkor a nyáron elegendő hűtést biztosító klímaberendezések nagy segítséget jelentenek. Ezt a plusz biztonságot a berendezés persze csak akkor tudja nyújtani, ha kifogástalanul dolgozik. Ez pedig rendszeres karbantartást feltételez. éppúgy, mint télen, hiszen ilyenkor a klímaberendezés nagy segítség, ha bepárosodott a szélvédő, szabad kilátást biztosít – ami a veszélyhelyzetekben történő megfelelő reagálás elengedhetetlen feltétele.

A klímaberendezésének nehéz dolga van. Ezért tartsuk célzottan fitten!