Gumiabroncs nyomás érzékelő (TPMS) szerelése, felprogramozása

Mi is a TPMS rendszer?

A fedélzeti számítógép felügyeli a gumiabroncsok aktuális nyomását, és ezekhez az információkhoz érzékelők segítségével jut hozzá.
Az EU-ban 2014. november 1. után forgalomba hozott új gyártású autók esetén kötelező széria tartozék a TPMS (tire-pressure monitoring system), magyarul az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer.
Kétféle rendszert alkalmaznak a gyártók:
Az indirekt rendszer az adatokat az ABS szenzorból nyeri. Az abroncsok belsejében nincsenek szenzorok. A rendszer csak menet közben működik, alacsony nyomás vagy defekt esetén figyelmeztet. A direkt rendszernél az abroncs belsejében elhelyezett, vezeték nélküli, elemes szenzorok mérik a nyomást. A szenzorok jellemzően a szelepbe vannak beépítve.

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer előnyei:
Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer telepítése nem véletlen kötelező az új autók esetén. A TPMS rendszer számos előnnyel szolgálat a sofőr és környezete számára is. Az alábbiakban a TPMS rendszer legfontosabb előnyeit gyűjtöttük össze:

  • Üzemanyag felhasználás csökkentése: Nem megfelelő abroncsnyomás esetén az üzemanyag felhasználás nem optimális. Ilyenkor rendszerint jelentősen növekszik az autó üzemanyag felhasználása, amely többlet költséget okoz a tulajdonos számára.

  • Környezeti terhelés redukálása: Túl a megnövekedett üzemanyag költségen, az energiafelhasználás növekedésével közlekedésünk ökológiai lábnyomai is növekszik. A TPMS rendszer időben jelez, így elkerülhetjük, hogy hónapokon át az optimálisnál alacsonyabb abroncsnyomással használjuk autónkat.

  • Abroncs amortizáció csökkentése: Tudta, hogy a túl alacsony abroncsnyomás abnormális és korai kopáshoz vezethet? Ha nem szeretné idejekorán lecserélni gumi szettet, akkor érdemes a gyártó által meghatározott nyomást fenntartani az abroncsokban. Ebben lehet segítségünkre a TPMS rendszer, ami jelzést küld, ha túl alacsony a nyomás.

  • Baleseti kockázat csökkentése: Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy csökkenti a közúti balesetek kockázatát. A rendszer jelzésének köszönhetően azelőtt észlelhetjük a defektet, mielőtt saját magunk és mások testi épségét veszélyeztető helyzetbe kerülnénk.

Jelez a TPMS rendszer? Ezt érdemes tenni!

Hirtelen felvillant a műszerfalon egy autó kerék piktogram és egy felkiáltójel? Jó eséllyel a TPMS rendszer jelzett. Fontos tudni, hogy a jelzés nem minden esetben az abroncsnyomásra vonatkozik. Kétféle jelzést adhat a TPMS rendszer:

  • Nem optimális az abroncsnyomás.
  • Meghibásodott a TPMS rendszer.

A szelepeken lévő elemek 4-5 év után lemerülnek, ezek nem cserélhetők, ezért új nyomás-ellenőrző szelepeket kell vásárolni. Sajnos egyes autótípusok esetén nem elég a szeleppel előre tudatni, hogy milyen autó típushoz lesz párosítva, de még az autó diagnosztikai rendszerét is programozni szükséges.

Egy biztos: a guminyomás szenzor lámpája ugyanúgy nem világíthat az autóban, mint például a légzsákoké (SRS) vagy a blokkolásgátlóé (ABS), vagy bármilyen egyéb rendszeré. Természetesen műszaki vizsgán sem fog megfelelni az autó, hibás TPMS rendszer esetén.